Corporate website Work at Hutten Pure Hutten De Verspillingsfabriek

Kelvin op de radio #9: Gemarineerd rood fruit

Afgelopen zaterdagochtend was het weer tijd voor mijn maandelijkse rubriek ‘Smakelijk’ in het programma Lekker Weekend bij Omroep Brabant. Ik heb deze keer gekozen voor het kleinfruit van Frank van den Broek uit Heeswijk-Dinther. Hij teelt blauwe bessen, rode bessen, bramen en frambozen. En daar maak ik een heerlijke marinade voor.

Frank van den Broek heeft een mooi duurzaam bedrijf dat bijvoorbeeld het regenwater opvangt en gebruikt voor het bewateren van de gewassen en ook de warmte die van de koelinstallaties komt gebruikt om de kantoren, huisvestingen en zelfs het douchewater te verwarmen. Voor de bestrijding van plagen en insecticiden gebruiken ze zo veel mogelijk de natuurlijke vijanden, zoals de sluipwesp en roofwantsen. Voor de bestuiving van de gewassen gaan ze voor de natuurlijke manier door middel van hommels en metselbijen. Voor de metselbijen hangen kasten aan de muur, de zogenaamde bijenhotels. Dit zorgt ervoor dat de populatie van de bijen op een natuurlijke wijze op niveau gehouden wordt.

Rode bessen in een winterslaap
Van begin mei tot eind november worden de bramen en frambozen geoogst. Bij de blauwe bessen is dat van eind juni tot half september, net als bij de rode bessen. Die laatste kennen een zogenaamde hoofdpluk in juli/augustus. Dan kan er op een dag tot wel 8000 kg geplukt worden. Dit is bij de bramen en frambozen een stuk lager, namelijk 400 à 500 kg per dag. De rode bessen kunnen overigens tot maximaal eind april verkocht worden. Dit is mogelijk doordat Frank de bessen op kan slaan in ULO-koelingen (ultra low oxygen) waar hij de zuurstof uit onttrekt door middel van stikstof. Zodoende zit het fruit in een soort ‘winterslaap’.

Voor al dat lekkere fruit maak ik deze keer een marinade, het gemarineerd rood fruit smaakt heerlijk bij een dessert met vanille-ijs of hangop.

Recept voor gemarineerd rood fruit

Dit heb je nodig:

 • 1 vanillestokje
 • 400 ml ruby port
 • 4 steranijs
 • 2 eetlepels bruine basterdsuiker
 • 1 kaneelstokje
 • 1 bakje bramen
 • 1 bakje frambozen
 • 1 bakje blauwe bessen
 • 12 aardbeien
 • Limoenzest (geraspte limoenschil)
 • 1 1/2 eetlepel aardappelzetmeel

Zo maak je het:

 1. Halveer het vanillestokje en schraap het merg eruit.
 2. Doe het stokje en het merg samen met de port, bruine basterdsuiker, steranijs en het kaneelstokje in een pan en zet deze op middelmatig vuur.
 3. Breng het geheel aan de kook en kook het een paar minuten.
 4. Draai het vuur laag, zodat het niet meer kookt en de smaken erin kunnen trekken zonder dat het vocht verdampt. Doe dit 20 minuten.
 5. Maak ondertussen de aardbeien schoon, halveer deze en meng vervolgens met de bramen en frambozen.
 6. Als de 20 minuten voorbij zijn, haal je de vanillepeul, het kaneelstokje en de steranijs met een schuimspaan uit het vocht.
 7. Rasp het schilletje van de limoen boven het vocht, breng het geheel aan de kook en bind het af met aardappelzetmeel. Je moet het zetmeel eerst mengen met een beetje koud water voordat je het in het vocht doet.
 8. Haal de pan van het vuur, doe al het fruit erin, roer even voorzichtig door met een lepel en laat het buiten de koelkast afkoelen totdat het op kamertemperatuur is zodat je het in de koelkast kunt zetten en je het koud kunt serveren.

Dit keer geen serveertip, want die heb ik je al gegeven maar een inkooptip! Frank heeft een prachtige vendingmachine, gevuld met bakjes kleinfruit, vers van het land. Deze staat aan de Kleine Bosweg 5 te Heeswijk-Dinther.

Dit recept heb ik ook besproken op 2 juni in de rubriek Smakelijk tijdens de radio-uitzending van Lekker Weekend door Omroep Brabant. Wil je de uitzending terugluisteren? Dat kan via deze link (na 45 minuten).