Corporate website Work at Hutten Pure Hutten De Verspillingsfabriek

Koffie bestel je in gebarentaal bij gebaarista Roselien

“Een cappuccino graag,” zegt de dame aan de balie. Roselien Versteeg schudt haar hoofd en wijst op de tablet op de counter. “Wat is dat, moet ik hierop drukken?” De vrouw drukt op het scherm. Er verschijnt er een meisje dat uitbeeldt hoe ze een capuchon over haar hoofd trekt, het gebaar voor cappuccino. Nog wat onwennig doet de vrouw haar na en kijkt naar Roselien. Die knikt en gaat aan het werk. Roselien is ‘gebaarista’, een barista met een gehoorbeperking waar je met behulp van een tablet je bestelling kunt doen. “Klanten doen echt hun best, dat is fijn.” 

Ruim 70 procent van de doven in Nederland heeft geen baan. Een van de organisaties die deze mensen helpt aan passend werk is CTalents. Zij helpen niet alleen doven, maar iedereen met een zintuiglijke beperking, dus ook mensen die blind, slechtziend of slechthorend zijn. Ze detacheren hun medewerkers bij opdrachtgevers in alle sectoren, voor korte en lange duur. Zo ook Roselien die via CTalents bij de Sign Language Coffee Bar aan de slag ging. Deze organisatie is als concept in 2017 gestart en zit inmiddels op zeven locaties, deels intern bij bedrijven met een coffeebar. Ze ontwikkelden een tablet als hulpmiddel voor de tot gebaarista’s omgedoopte barista’s met een gehoorbeperking. Daarop staan geluidloze video’s die je de gebaren voor koffie, cappuccino, een latte macchiato of iets anders van de kaart leren. Maar ook woorden als ‘hallo’ en ‘dankjewel’.

Best streng
Roselien had altijd al interesse in de horeca en volgde een opleiding bij de Colour Kitchen. Deze rondde ze af in mei 2018. Ze ontdekte CTalents via Facebook en solliciteerde op de functie van gebaarista. Na een paar keer op evenementen te hebben gewerkt, is ze nu sinds kort aan de slag bij Alliander in Arnhem. “Ik ga nog een officiële cursus volgen, maar het is nu al heel leuk. Ik neem nu de bestellingen op. Ik heb altijd meer in de keuken gestaan, dus het contact aan de balie was wel spannend. Maar de mensen zijn heel aardig. Natuurlijk moeten ze er wel aan wennen om te bestellen met gebaren, maar de meesten vinden het leuk om te proberen. Ik heb inmiddels al vaste bezoekers waarvan ik weet wat ze bestellen. En ik ben best streng. Ik ben niet helemaal doof, maar toch wijs ik steeds naar de tablet als mensen komen bestellen. Ook de collega’s zijn heel sociaal.”

Step2Work
Locatieverantwoordelijke voor Hutten bij Alliander, Monique van Egmond, is enthousiast. “Alliander streeft er net als Hutten naar om ook voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt een passende plek te zoeken in het bedrijf. Bij Alliander hebben ze er zelfs een programma voor dat heet Step2Work. Een jaar lang krijg je dan allerlei trainingen. Zo is Roselien ook bij ons terecht gekomen. Ik vind het mooi om te zien hoe we hierin samen kunnen optrekken. Onze barista Melvin begeleidt Roselien en dat gaat heel goed. Ze is niet verlegen en attendeert mensen erop het scherm te gebruiken.”

Roselien hoopt dat ze een vast plekje kan veroveren achter de koffiemachines bij Alliander. “Binnenkort verhuis ik naar Arnhem. Ik heb niet echt een toekomstdroom, maar zou het leuk vinden om nog beter te worden met het maken van de figuren in de melk, daar ga ik nog een cursus voor volgen.”