Corporate website Work at Hutten Pure Hutten De Verspillingsfabriek

Komkommertijd, keep it koel

Het is vandaag nationale komkommerdag. Het GroentenFruit Bureau heeft vanaf dit jaar 1 juli uitgeroepen tot 'De Dag van de Komkommer' om de start van de komkommertijd te markeren en hoopt op een nieuwe traditie. Nou aan ons zal het niet liggen! Want komkommertijd betekent zomervakantie: warmte, verkoeling, rust, ontspanning en puur genieten staan centraal. En dat gaat prima lukken met de komkommers van onze De Guijt-held René Tielemans uit Boekel. Bijvoorbeeld in een lekker frisse komkommersoep.

Kweker René Tielemans kweekt zijn komkommers op duurzame wijze. Hij teelt ze in serres en daardoor worden er minder grondstoffen per komkommer gebruikt dan bij biologische komkommers. De komkommer is een supergezonde zomergroente waarmee je meer kunt dan alleen je salade opfrissen. We geven je wat tips en feitjes. Wist jij bijvoorbeeld dat een komkommer bijna alle vitamines bevat die je op een dag nodig hebt? Laat wel de schil er omheen zitten, daar zitten de meeste vitamines in. Een komkommer bestaat voor negentig procent uit water. Eet je komkommer, dan zorg je ervoor dat het vochtgehalte in je lichaam goed op peil blijft. Handig als je te weinig water hebt gedronken. Door het vele vocht in een komkommer worden slechte stoffen in je lichaam bovendien sneller afgevoerd.

Natuurlijke kauwgom

Ouch, iets te lang van de zon genoten en verbrand? Laat de komkommer je pijn verzachten. Een schijfje komkommer haalt de hitte uit je huid en daarmee ook de ergste pijnen. Schijfjes komkommer doen ook wonderen voor vermoeide ogen: wallen en opgezwollen ogen verdwijnen als sneeuw voor de zon. En een schijfje komkommer dertig seconden met je tong tegen je gehemelte drukken, doodt de bacteriën daar die een slechte adem veroorzaken. Komkommer, jouw natuurlijke kauwgom!

Heerlijke komkommersoep!

Graag vieren we deze nationale komkommerdag met jou. Dat doen we door een overheerlijk recept te delen voor een komkommersoep.

Ingrediënten (voor vier personen)

  • 2 komkommers
  • 2 scheutjes olijfolie
  • 2 fijngesneden bosuien
  • 1 teentje gesneden of geperste knoflook
  • 1 citroen
  • 6 takjes gehakte dille
  • Tabasco
  • Zout en peper

Zo maak je het

Schil de komkommers. Pureer vervolgens 1 ½ komkommer in een keukenmachine (een staafmixer is ook goed). Snijd de overgebleven halve komkommer in dunne plakjes. Fruit de knoflook in een pan met olijfolie. Voeg de bosuitjes toe. Na een paar minuten mogen de komkommers erbij. Knijp de citroen uit voor wat citroensap. Voeg wat tabasco toe naar wens en eventueel zout en peper. Doe de gehakte dille erbij. Breng de soep tegen de kook en verdeel hem over vier glazen of kommen.

Tip van het huis: serveer de komkommersoep ijskoud tijdens warme dagen.