Corporate website Work at Hutten Pure Hutten De Verspillingsfabriek
2 2 hash579d7b794e7896d1

Leerlingen Fioretti College koken in Klooster tijdens verbouwing Horeca keuken

De maaltijden voor de Oekraïense vluchtelingen die in Veghel en Sint-Oedenrode onderdak hebben gevonden, worden de komende dagen gekookt door leerlingen van het Fioretti College. Dat doen zij in het Klooster van de zusters Franciscanessen waar Hutten de keuken beschikbaar stelde toen bleek dat de splinternieuwe Horeca keuken net niet op tijd af zou zijn voor het nieuwe schooljaar. “Onze kooklessen gaan in een net wat andere vorm gewoon van start. Heel fijn dat dit mogelijk was,” aldus docent Will Hanegraaf.

Toen vlak voor de zomervakantie bleek dat de verbouwing van de keuken van het Fioretti College niet tijdig klaar zou zijn, benaderde Will Sander van de Ven, contactpersoon voor scholen bij Hutten. Sander: “Of wij konden helpen bij het regelen van een vervangende praktijklocatie voor een paar dagen voor de leerlingen van de opleiding Horeca, Bakkerij en Recreatie. Vanwege de grote drukte in onze centrale keuken, was deze helaas geen optie. Maar toen ik toevallig een bezoek bracht aan het Rabobankgebouw in Sint-Oedenrode waar wij de catering verzorgen voor Oekraïense vluchtelingen, ging er een lampje branden. Ik nam contact op met Roland Dost, onze coördinator vluchtelingenopvang bij de locaties Klooster van de zusters Franciscanessen en Rabobank Sint-Oedenrode. Of hij zijn keuken drie dagen beschikbaar wilde stellen voor de leerlingen. En zo geschiedde.”

Eigen menu‘s
Van woensdag 7 tot en met vrijdag 9 september is de keuken van het Klooster van de zusters Franciscanessen het domein van steeds een groepje van 13 leerlingen. Zij volgen de opleiding Horeca, Bakkerij en Recreatie en zitten in het derde of vierde jaar. “Met name voor de leerlingen van het derde jaar is dit bijzonder”, vertelt Will. “Zij hebben nog niet eerder kookles gehad. Nu mogen ze meteen een echte maaltijd koken. We hebben voor deze dagen ook zelf de menu’s bedacht, zoveel mogelijk in lijn met onze lesinhoud. Deze hebben we voorgelegd aan Roland om af te stemmen. In totaal koken we  elke dag voor 230 mensen. De ruimte in de keuken is zo ingericht dat iedereen een werkplek heeft en wisselende docenten hen kunnen begeleiden.”
 
Een win-win-win situatie
Dit verhaal kent alleen maar winnaars, volgens Sander van de Ven: “Natuurlijk helpen we Fioretti uit de brand, maar tegelijkertijd hebben de leerlingen er ook iets aan. Ze nemen immers meteen een kijkje in de keuken bij Hutten en leveren een maatschappelijke bijdrage. Voor ons is het ook waardevol om jonge leerlingen al heel vroeg in hun carrière kennis te laten maken met Hutten.” Ook Will beaamt dit: ”Door dit soort ervaringen groeien we meer naar elkaar toe.” Vanaf maandag 12 september zullen de leerlingen kennismaken met de nieuwe keuken op school. “We zijn helemaal voorbereid op de toekomst,” aldus Will. “Alles is inductie en van roestvrijstaal. De keuken voldoet aan alle HACCP normen. Verder ligt er een nieuwe vloer, is alles opnieuw betegeld en is de nieuwe afzuiging en klimaatbeheersing verwerkt in het plafond."