Corporate website Work at Hutten Pure Hutten De Verspillingsfabriek

​Leve de allergenenwet!

‘Lekker, dank je, maar mag ik even weten of er misschien melk in deze smoothie zit?’ Leven met een voedselallergie is lastig. En hoewel het scannen van verpakkingen in de supermarkt misschien je dagelijkse routine is geworden, als je buitenshuis iets eet of drinkt, is er steeds weer die vraag: ‘Mag ik even weten of...’ Goed nieuws: vanaf december 2014 wordt dat allemaal anders. Leve de allergenenwet!

Een ontspannen dinertje bij vrienden of uit eten in je favoriete restaurant zijn vanaf december voor iedereen met een voedselallergie een stuk relaxter dan daarvoor. Dan gaat namelijk de nieuwe Allergenenwetgeving in. Elke horecaondernemer is vanaf dan aansprakelijk als het gaat om voedselintolerantie en –allergieën. Dat betekent dat je, als horecaondernemer, een boete kunt krijgen van de Nederlandse Voedsel– en Warenautoriteit (NVWA) wanneer je geen goed allergenenbeleid hebt ingevoerd. Om dit te voorkomen is het voor ondernemers volgens Marjan van Ravenhorst, allergenenconsultant bij Allergenen Consultancy, van belang om op tijd aan de slag te gaan met het opzetten van een nieuw beleid.

Dit alles heeft natuurlijk ook zijn effect op de diensten van Hutten. Kwaliteitsfunctionaris Michiel Robben: “We waren bij Hutten al bezig met het bouwen van een nieuwe recepturendatabase. Alle grondstoffen die we gebruiken komen erin te staan. Deze worden gekoppeld aan de recepturen. Bij het opzoeken van een recept berekent het systeem automatisch wat je nodig hebt, geeft het informatie over de allergenen en de voedingswaarde van een recept.” Maar hoe zit dit met een kok die nog een restje groente wil verwerken? Michiel: “Maatwerk blijft mogelijk. Bijvoorbeeld door extra ingrediënten toe te voegen aan een recept. Maar door de nieuwe wetgeving moet dat altijd via het systeem gebeuren. Zo maar ingrediënten toevoegen mag niet meer. Je zult maar iemand met een notenallergie treffen die denkt dat er geen noten in je recept verwerkt zijn!”