Corporate website Work at Hutten Pure Hutten De Verspillingsfabriek

Mounir Toub en vluchtelingen koken bij DLL

Koken verbroedert. Ik heb het afgelopen maandag weer mogen ervaren tijdens het Maatschappelijk Ondernemen Event in Eindhoven waarbij er op acht locaties gekookt is samen met vluchtelingen. De recepten waren van Mounir Toub, bekend van 24Kitchen. Ook DLL had haar keuken beschikbaar gesteld en had ons gevraagd te helpen. Zoiets hoef je mij geen twee keer te vragen. Het werd een inspirerende avond met aan de ene kant de indrukwekkende verhalen van de vluchtelingen en anderzijds ieders passie voor koken. En Mounir en ik leerden hoe je rijst op de Iraanse manier bereidt!

Twee tandartsassistenten, een autostoffeerder en een jongen uit de ICT, de achtergronden van de vluchtelingen die we deze avond ontvangen is heel divers. Net als de landen waar ze vandaan komen, ik hoor Syrië, Afghanistan, Senegal en Iran. Omdat ik rondloop om iedereen te assisteren heb ik niet genoeg tijd om met iedereen te praten, dat vind ik jammer. De verhalen die ik hoor zijn schrijnend, sommigen hebben weken door de woestijn gezworven en anderen zijn via boten gevlucht. Ik besef even weer hoe goed wij het hier hebben. En dan ben ik blij dat ik vanuit Hutten deze mensen een mooie avond kan bezorgen.

Op het menu stonden dus recepten van Mounir, onder andere een wortel- en een bietensalade en gevulde aubergine. Gerechten uit de Arabische keuken. Hutten had hiervoor de ingrediënten beschikbaar gesteld. Mounir kwam ook langs uiteraard en hij was heel tevreden over onze bereide recepturen. Ik vond het ook heerlijk smaken. Maar het leukste is toch wel om te zien dat koken echt verbroedert ondanks de verschillende achtergronden. En Mounir en ik hebben niet alleen de mensen wegwijs kunnen maken, we hebben zelf ook weer wat geleerd. Zo vroeg een van de vluchtelingen of hij rijst op de Iraanse manier mocht maken. Mounir en ik hebben goed gekeken wat hij deed: eerst maakte hij een papje van bloem en water, daar maakte hij een soort pannenkoek van en daar bovenop ging de rijst. Ondanks mijn twintig jaar ervaring leer ik elke dag bij. Ik sta sowieso altijd open voor nieuwe dingen. Op vakantie probeer ik ook altijd met de lokale bevolking te koken.