Corporate website Work at Hutten Pure Hutten De Verspillingsfabriek

Nieuwe huiswijnen doorstaan de test

Het is ons proefpanel gelukt om weer een mooi palet samen te stellen. Ik heb het over onze nieuwe huiswijnen. In een eerder blog vertelde ik dat dit geen gemakkelijke opgave is. Iets bijzonders vinden dat bij iedereen in de smaak valt. Op de Hutten Ideeëntuin hebben de aanwezigen al kunnen proeven. Graag vertel ik je meer over onze keuze: de Pinot Blanc van Cave de Turckheim uit de Elzas, de Marival rosé uit de Languedoc-Roussillon en de rode wijn, een Shiraz Mourverdre uit Swartland in Zuid-Afrika, genaamd Southbound.

Allereerst de Pinot Blanc van Turckheim, een frisse Pinot Blanc gecombineerd met de Auxerrois-druif voor meer volume van de wijn. Pinot Blanc is een wijn die uitstekend past bij asperges. Door de moderne aanpak van de wijnmaker is deze versie heel geschikt als aperitiefwijn en begeleider van lichte maaltijden en voorgerechten. Met vis of een mooi stukje gevogelte. Ik heb haar laatst (natuurlijk) met asperges geproefd en de geur van vers gemaaid gras komt je tegemoet! Deze wijnmaker heeft naast zijn eigen wijngaarden ook afspraken gemaakt met omliggende druiventelers op het gebied van duurzaamheid. Het bedrijf is ISO-gecertificeerd en denkt na over de verpakking en de impact op het milieu van de wijnbouw. In de verschillende stadia van het wijn maken vindt registratie en certificering plaats, waardoor we exact weten waar de wijn vandaan komt.

De Marival rose uit de Languedoc-Roussillon is een diepgekleurde rosé, samengesteld uit de vier druivenrassen Syrah, Cinsault, Grenache en Carignan. Het zijn typische druiven voor deze streek, waar veel moois vandaan komt. Droge zomers en een kalkachtige bodem zorgen voor een geconcentreerde, maar toch frisse rosé. Uitstekend als aperitief, al dan niet met een blokje ijs! Of bij de maaltijd waar deze wijn de barbecue niet schuwt of een fijne compagnon is bij een Aziatisch gerecht. De wijnmakers behandelen hun druiven bijna alsof het goud betreft: alles wordt in het werk gesteld om de druiven maar niet vroegtijdig te laten gisten, zodat concentraat en frisheid tot in de fles behouden blijft.

En dan de rode wijn, een verhaal apart. De wijn wordt gemaakt door Marinda Kruger van Eck, de wijnmaakster en oenoloog (wijndeskundige) is tevens milieudeskundige. Ze vond hier in Swartland, in de westkaap van Zuid-Afrika, druivenranken die groeiden in bosjes. Ze waren in het wild achtergelaten door de kolonisten. Op zich niet vreemd, want de druivenrank is eigenlijk gewoon struikgewas. Zij heeft deze bevinding echter doorgezet in haar eigen wijngaard om zo een band te creëren met de omgeving, die bekend staat om zijn bijzondere flora en fauna. Het resultaat is een volle rode wijn met een lichte frisheid en een hint van chocolade naast het zwarte en gekonfijte fruit. Deze wijn is heel erg fijn als aperitief en ja, ik durf hier ook een ijsblokje in te doen. Tevens komt de wijn goed tot zijn recht bij langzaam gegaard rood vlees van het lam, rundvlees en spicy food.

We hopen dat jullie net als wij enthousiast zijn over onze nieuwe huiswijnen. Ontdek en geniet van deze wijnen. En probeer het eens met een ijsblokje! De volgende keer ga ik het hebben over de wijnen die ik gevonden heb voor de wijnkaart.

Leendert,

Een gepassioneerd wijngenieter.