Corporate website Work at Hutten Pure Hutten De Verspillingsfabriek

Ondernemen met impact levert Eric Habraken plek Duurzame Jonge 100 op!

“We hebben met elkaar een voedselsysteem gecreëerd dat voldoende voor iedereen in de wereld kan produceren. We gooien hiervan echter 1/3 (!) weg, terwijl er zo’n 800 miljoen mensen honger lijden. Dat klopt niet en dat moeten we met elkaar op kunnen lossen door anders te denken en anders te ondernemen, op zoek naar duurzame oplossingen voor de vragen van de toekomst,” aldus Eric Habraken, Manager Food Service & Food Retail. En dat anders ondernemen doet Eric als de beste. Zo blijkt ook, want ‘onze’ Eric staat in de Duurzame Jonge 100 (DJ100). 

Eric werkt al tien jaar bij Hutten en heeft aan de wieg gestaan van een aantal belangrijke duurzame ontwikkelingen binnen Hutten: de introductie van Huttens eigen duurzame label De Guijt en de zorgbakkerij die Hutten overnam van Kentalis Compas. Daarnaast is hij vandaag de dag commercieel verantwoordelijk voor De Verspillingsfabriek. Eric: “Ik streef ernaar om een nieuwe duurzame beweging in food en gastvrijheid te creëren, daarvoor is samenwerken in de keten en bij productontwikkeling heel belangrijk. Dat ik nu in de lijst met deze versnellers in duurzaamheid sta, maakt me wel trots ja. Impact creëer je echter met elkaar, zowel met de ketenpartners als intern met het realiseren ervan door onze teams. Ben blij dat ik binnen en mét de organisaties als Hutten en De Verspillingsfabriek zo kan pionieren, daar ben ik dankbaar voor.” Ook Hutten en De Verspillingsfabriek zijn trots dat Eric een plek in deze lijst heeft gekregen want new business, groeiversneller, verbinder, ondernemend en vernieuwend zijn kenmerken die precies bij hem passen!

Duurzame versnellers
Op donderdag 7 juni vond de lancering van de Duurzame Jonge 100 van 2018 plaats bij Circl in Amsterdam. De DJ100 is een lijst van 100 jonge ondernemers en young professionals die laten zien dat duurzaamheid mogelijk is. Ze experimenteren met radicale innovaties, nieuwe businessmodellen of een duurzame levensstijl en maken daarmee maatschappelijke impact. Eric: “People, planet, profit is vanuit mijn persoonlijke drive altijd al aanwezig geweest. Deze driehoek daagt je uit anders na te denken over processen en systemen om te komen tot een betere invulling voor de omgeving. Precies dat kan ik toepassen bij Hutten en De Verspillingsfabriek. Samen met Bob Hutten als aanjager en sparringpartner heb ik de afgelopen tien jaar veel op deze gebieden gezien, geleerd en toegepast. Het heeft me mede gevormd tot waar nu sta en waar ik dankbaar voor ben. Ondernemen om te komen tot new business en social impact, oftewel betekenisvol ondernemen.”

Bakkerij en Verspillingsfabriek
“Elke dag geven we concreet invulling aan betekenisvol ondernemen met de producten uit de Zorgbakkerij en De Verspillingsfabriek” aldus Eric. “Deze worden gemaakt door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. En in beide locaties maken we bij de productie gebruik van geredde groente en fruit. In De Verspillingsfabriek maken we er smaakvolle soepen, sauzen en spreads mee en ook de zorgbakkerij maakt een aantal zoete en hartige producten. Een mooi voorbeeld uit de bakkerij is het bio spelt volkoren-bananenbrood dat we maken voor Udea. We gebruiken hiervoor de reststromen bananen van Udea en daardoor is er bij hen nu geen verspilling van bananen meer. Dit brood is bovendien uitgeroepen tot beste bio-product 2018 van Nederland. De afgelopen jaren hebben we flinke stappen gemaakt en zijn in deze productielocaties al tienduizenden kilo’s groente en fruit gered!”

Duurzame partnerships
Momenteel zet Eric zich in om zoveel mogelijk duurzame relaties aan te gaan voor de zorgbakkerij en De Verspillingsfabriek. Eric: “Steeds meer grote partijen zoeken ons op in de verduurzaming van hun eigen processen of producten. Dat vertrouwen is ontzettend mooi. Ik hoop dat we komende jaren met diverse ketenpartners nóg meer impact gaan creëren op het gebied van verspild food, verspild talent, transparantie en vitaliteit.”

Wil je meer weten over de Duurzame Jonge 100, kijk dan op www.dj100.nl of lees het artikel in Trouw. Benieuwd wat Eric voor jou kan betekenen, maak dan een afspraak via eric.habraken@deverspillingsfabriek.nl