Corporate website Work at Hutten Pure Hutten De Verspillingsfabriek

Oude tijden herleven met prachtige spiegels bij jubilarissenfeest Sligro

Hutten zal nooit vergeten waar het ooit allemaal mee begon. Bij het jubilarissendiner van Sligro keerden wij onlangs voor even met onze prachtige spiegels terug naar de oorsprong. De culinaire kunstwerken waren voor de 600 aanwezigen een lust voor het oog. Voor veel (oud-)koks en bezoekers van het diner waren de schalen van Hutten daarom een feest der herkenning!

Het kookambacht blijft de rode draad bij Hutten. Ook al worden dit soort schalen zelden nog gemaakt, die ene keer per jaar dat wij de opdracht krijgen om ze te maken zorgt ervoor dat onze koks met een grote glimlach in de keuken staan. Kok Jos van Os, die voor het jubilarissendiner van de Sligro samen met koks Sander van de Laar en Yvonne Verstegen-Meulenmeesters in totaal vijftig spiegels leverde, denkt dan ook nog altijd met weemoed terug aan de periode dat deze schalen op dagelijkse basis werden geproduceerd. "Ik vind het heel leuk om ze nu nog eenmaal per jaar te maken. Dan gaan je gedachten automatisch terug naar vroeger. Toen draaiden we eigenlijk alleen maar partijen in restaurants en bij feesten en evenementen. De periode dat we met onder anderen Pieter Vermeulen, Bas van Boxtel, Jan van Hooff en Bart van de Ven in de keuken stonden. Een geweldige tijd! Ik denk dat ik wel duizenden van dit soort schalen heb gemaakt. Het was gewoon een traditie om feesten extra cachet te geven door deze spiegels te presenteren", zegt hij.

Oog voor detail
Volgens Jos is oog voor detail het belangrijkste: "Je moet heel secuur te werk gaan, de vetrandjes van een ham mogen bijvoorbeeld niet zichtbaar zijn. Het is heel bewerkelijk. Met elke spiegel ben ik toch wel een dik uur bezig. Het vergt dus veel aandacht, tijd en liefde voor het vak." Volgens Bob is Jos binnen Hutten 'degene die de spiegels met 300 kilometer per uur kan maken'. Maar, zo erkent Jos, het vakmanschap heeft hij van Piet Hutten geleerd. "Piet is de grondlegger van de schalen. Van Piet heb ik het ambacht écht geleerd." Hij is ervan overtuigd dat deze culinaire hoogstandjes ooit weer terugkeren in de catering. "Alles komt ooit een keer terug. Dus ik denk dat de spiegels zoals we ze vroeger presenteerden nog een comeback gaan maken. Wanneer? Dat weet ik niet, maar ik zie ze in de toekomst wel weer verschijnen bij diners en evenementen."

Benieuwd naar de mogelijkheden om jouw feest of evenement aantrekkelijk vorm te geven door de fraaiste creaties van onze koks? Bekijk dan hier de mogelijkheden!


Foto's: Frank Verbruggen