Corporate website Work at Hutten Pure Hutten De Verspillingsfabriek

Passie delen: mijn training Latte art bij Liander

Doordat we dagelijks in Watt's On, de espressobar van Liander, met passie koffie zetten voor onze gasten, kreeg ik al snel de vraag: 'O wauw, maar hoe doe je dat?' Ik schenk elke koffie in het zicht van de gast. Zo kunnen zij zien dat het niet de machine is die het mooie figuurtje in het melkschuim maakt, maar dat het echt vakmanschap is. Steeds vaker kreeg ik deze vraag te horen en ben ik eens gaan polsen of we niet vanuit Hutten een Latte art-training konden aanbieden. En dat kon!

Passie is iets wat aankomt. Ik kan uren praten over koffie. Maar waarom koffie? Koffie komt dagelijks terug. En koffie zal nooit verdwijnen. De gemiddelde Nederlander drinkt vier koppen koffie per dag! Zelf ben ik al ruim 15 jaar actief in de wondere wereld van koffie. Jeroen Veldkamp, mijn leermeester en inspirator en momenteel coffeewatcher, gaf het virus aan mij door en ik ben er niet meer vanaf gekomen. Nu geef ik alweer ruim tien jaar lang trainingen en seminars over koffie en geniet nog dagelijks van het werken achter de espressomachine.

Try-out
Tessa van Doremaele, manager bij IRASO, was de eerste die interesse toonde en samen met haar werd een datum gepland. En hoewel ik dus al jarenlang trainingen over koffie verzorg, was dit ook een soort van try-out voor mij: kon ik mijn passie in een training van 90 minuten kaderen? Dit was voor mij een hele opgave, dus daar heb ik hulp bij gekregen, want zoals gezegd, ik kan uren uitweiden over koffie. Tijdens de workshop leerde ik de deelnemers hoe zij figuurtjes moeten schenken. Maar dat wil zeker niet zeggen dat ik ze niet wat meer verteld heb. Onderwerpen als de espressomachine, het bereiden van een espresso en wat theorie over koffie mocht natuurlijk niet ontbreken.

Vooraf wilde ik de vier deelnemers graag meenemen in mijn wereld van koffie. Ik hoopte ook dat het zou lukken om mijn passie over te brengen en mensen wat wijzer te maken. Eigen ze gewoon dat virus mee te geven! Ik geloof dat dat wel gelukt is. De training duurde maar liefst 1,5 uur langer… De man van Tessa wilde doorgaan… en doorgaan… en doorgaan: 'Mag ik niet nog een kannetje melk opstomen?' Het mooie is dat ze, mits het kan, zelf achter de machine mogen kruipen om hun eigen koffie te zetten. Hoe gaaf is dat. Voor mij is de training erg goed bevallen. Het schept nog meer een band tussen elkaar en deze mensen wilden echt iets leren.

72 graden
Ik hoop met mijn passie mensen iets te geven wat ze bijblijft. En als je Mo (manager van Alliander en deelnemer aan de workshop) nu tegenkomt in ons fantastische pand in Duiven en hem vraagt hoe warm de melk maximaal mag worden, antwoordt hij trots en met een lach: '72 graden!'