Corporate website Work at Hutten Pure Hutten De Verspillingsfabriek

Retrofood: lekker laten hangen

Zelf je geld verdienen, daar werd bij ons thuis vroeg mee begonnen. “Als je iets graag wil hebben, zul je het zelf moeten verdienen," zeiden mijn vader en moeder. Niet dat ik helemaal niets kreeg, integendeel zelfs, maar zo werd ik als manneke van 13 klaargestoomd voor 'de grote harde wereld'. En dus ging ik aardbeien plukken in de vakantieperiode. 's Morgens vroeg op de fiets naar het naastgelegen Hulsel waar ik urenlang en uiteindelijk vijf zomervakanties met veel plezier aardbeien heb geplukt en geproefd!

De aardbei kwam heel vroeger (in de bronstijd) alleen in het wild voor. Je zou het kunnen vergelijken met de bosaardbei die we nu kennen. Vanaf de veertiende eeuw werden de aardbeienplanten ook in tuinen aangeplant, maar vaak als sierplant. De vrucht was klein en de planten waren niet echt productief. De aardbei die wij nu kennen is ongeveer 200 jaar oud. Het telen van de aardbei is een moeilijk klusje, omdat hij nogal wat natuurlijke vijanden heeft. Gelukkig zijn de telers van tegenwoordig steeds duurzamer bezig en bestrijden zij ook deze vijanden op natuurlijke wijze. Zo zetten ze sluipwespen in tegen luis en roofmijt tegen spint en trips.

Aardbeien zijn natuurlijk lekker om gewoon op te eten, maar persoonlijk vind ik ze heerlijk bij hangop. Vroeger maakte men hangop van karnemelk, tegenwoordig is yoghurt vaak de basis.

Oud recept: hangop

• 2 liter karnemelk
• Beschuitkruim
• Suiker en kaneel of bruine suiker

Neem een natte goed uitgewrongen doek, leg deze in een vergiet en plaats deze op een kom of emmer. Giet hierop de karnemelk. Schep zo nu en dan de dikke massa van de doek. Klop ten slotte de hangop op. Doe ze in een vla-schaal en presenteer er bruine suiker, beschuitkruim en naar smaak kaneel bij.

Nieuw recept: hangop met aardbei, framboos, braam, honing en bastognekoek

• 1 liter volle yoghurt
• ¼ liter slagroom, gezoet
• Honing
• Bakje aardbeien, bramen en frambozen
• Bastognekoeken
• 250 gram pure chocolade
• Munt

Pak een zeef en hang hem boven een pan. Leg in de zeef een schone theedoek die je eerst met koud water hebt afgespoeld en goed hebt uitgewrongen. Giet daarna de yoghurt in de theedoek. Zet de pan dan ongeveer een nacht in de koelkast zodat de yoghurt uit kan lekken. Na een nacht schep je de uitgelekte yoghurt uit de theedoek, het vocht gooi je weg. Klop de gezoete slagroom tot de dikte van vla en meng hem met de yoghurt. Laat het mengsel even opstijven in de koelkast. In de tussentijd smelt je de chocolade in de magnetron en smeer je deze uit over bakpapier (niet te dun). Laat de chocolade hard worden in de vriezer. Je kunt de hangop in een kommetje opdienen, maar ook op een bord of mooie plank. Voor dat laatste schep je de hangop in een streep op het bord/de plank. Doe er vervolgens wat honing overheen. Verdeel de aardbeien, frambozen en bramen over de hangop. Verkruimel de bastognekoeken en strooi ze eroverheen. Haal de harde chocolade uit de vriezer en breek hem in mooie stukken, steek er een paar in de hangop. Geef nog wat extra kleur door er een paar muntblaadjes in te steken.