Corporate website Work at Hutten Pure Hutten De Verspillingsfabriek

​Trotsmetaforen en de inhoud van je evenement

Je hebt de doelstelling van je evenement bepaald, je doelgroepen benoemd en hun verwachtingspatronen in kaart gebracht. Nu is het tijd om aan de inhoud van je evenement te werken. Met je kernwaarden als basis gaan we de belangrijkste ‘trotsmetaforen’ van de organisatie bepalen. Dit worden de fotomomenten tijdens het evenement.

Een evenement is hét moment om te laten zien waar het bedrijf extreem goed in is. De grootste successen staan centraal. Daarnaast streef je ernaar dat medewerkers super trots zijn op de prestaties en het bedrijf. De punten waarin de organisatie uitblinkt zowel binnen de interne organisatie als op de externe markt, noemen wij ‘trotsmetaforen’. Zij staan symbool voor het onderscheidende vermogen van de organisatie.

Externe trotsmetaforen
Bedrijven hebben veel moeite met te definiëren en te communiceren waar ze goed in zijn. Je moet met andermans ogen naar jezelf kijken. Bedrijven geven vaak als eerste reactie: ‘Wij bieden kwaliteit, flexibiliteit, service, betrouwbaarheid en een goede prijs-kwaliteitverhouding. Het zijn grote algemene thema’s die onduidelijk en niet ambitieus zijn. Het onderscheidend vermogen zit vaak in zaken die je als vanzelfsprekend ervaart, maar de gast zeer bijzonder vindt.

Wil je de beste zijn?
Mijn uitgangspunt tijdens deze workshop is altijd ‘Je moet de beste willen zijn.’ Maar ben je wel de beste? Wil je wel de beste zijn? En waarin ben je het beste? Ik stel deze vragen al 23 jaar en slechts een enkele keer krijg ik een antwoord als: ‘Nou, euh, nee, ik hoef niet de beste te zijn, mijn klanten komen toch wel’. Ik geloof niet dat mensen het zich in deze tijd kunnen veroorloven om zo onverschillig naar hun eigen bedrijf te kijken. Er is moordende concurrentie, opdrachtgevers zijn inwisselbaar, de loyaliteit van klanten is doorgaans matig. Ik ben er van overtuigd dat de visie van iemand die leiding geeft aan een bedrijf ambitieus moet zijn. ‘De beste zijn’ betekent voor mij dat je een propositie creëert voor je klant en je medewerker die vereist dat iedereen maximaal zijn best doet dat vervolgens leidt tot het beste product of dienstverlening.

Het onderscheidend vermogen
Wie weet het beste wat je onderscheidend vermogen is? De klant! Klantenenquêtes focussen zich vaak op waar je niet goed in bent. Dit is belangrijk, maar het is zeker zo interessant om de kenmerken waar je wel goed in bent, uit te bouwen. Een panel van buiten het bedrijf kan je vertellen waar je goed in bent. En soms liggen de antwoorden al klaar, maar benut je ze niet als trotsmetafoor.

De beste van Europa
Trotsmetaforen kun je ook creëren door mee te doen aan een wedstrijd. Een onafhankelijke partij concludeert of je de beste bent. Het verschil tussen het lanceren van een product in Amerika en Nederland is dat een Amerikaan op zoek gaat naar een onafhankelijk instantie om een objectieve waardering te krijgen voor zijn product. Die gebruikt hij vervolgens op grootse wijze om zijn klant te overtuigen. In Nederland zijn we hierin erg bescheiden.

De beste trotsmetaforen zijn die kenmerken die iets zeggen over wie je echt bent. Denk aan omschrijvingen als ‘marktleider’ of ‘de grootste van Europa’. Dit zegt alles over je bedrijf en je hoeft dan niets uit te leggen. Overigens is het uitdagen van medewerkers een onmisbaar onderdeel als je de beste wilt zijn. Ze willen zich dan ook meten en daar is niets mis mee.

Dit artikel is afkomstig uit ons Inspiratieboek. Je kunt het hele boek downloaden via de banner aan de rechterkant.