Corporate website Work at Hutten Pure Hutten De Verspillingsfabriek

Vegetarisch gerecht Vereeniging: 'Gastronomische sterallure'

Restaurant De Vereeniging in Nijmegen heeft met haar gerecht Bleu d’Auvergne een topprestatie geleverd. Het behaalde de tweede plaats bij de landelijke wedstrijd om Het Beste Vegetarische Gerecht van Nederland. Dat is deze ochtend bekend gemaakt in De Volkskrant.

De creatie Bleu d’Auvergne & Peer (met een savarin en bitterbal van de kaassoort Bleu d’Auvergne, gegrilde peer, kletskop van Marokkaanse specerijen, jonge witlofblaadjes en dressing van wortel en walnoten) van het culinaire team onder leiding van Rik van Kempen, viel vorige week donderdag bijzonder in de smaak bij de jury.

Die dag was namelijk de kook- en proefsessie van de door de Vegetariërsbond georganiseerde wedstrijd in restaurant De Echoput in Hoog-Soeren. Zondagavond werd de winnaar op de hoogte gesteld en vanochtend werd in de Volkskrant (met daarbij medeorganisator/culinair verslaggever Mac van Dinther) de overige klasseringen bekend gemaakt. Met dus zilver voor De Vereeniging, het door Hutten geëxploiteerde restaurant.

De eerste plaats was voor restaurant De Nieuwe Winkel (ook in Nijmegen) en ‘het brons’ was voor De Keuken van Gastmaal in Utrecht. De jury (naast Mac van Dinther bestaande uit ‘smaakprofessor’ Peter Klosse, tevens eigenaar van De Echoput, en de voorzitter van de Vegetariërsbond, Floris de Graad) was lovend. Enkele opmerkingen: De combinatie blauwschimmelkaas en peer is niet hyperorigineel. Die kennen we wel, maar perfect uitgevoerd’ en ‘Een vegetarisch gerecht met gastronomische sterallure: mooi gepresenteerd, goed bedacht en technisch uitstekend.’

‘Chef’ Van Kempen is intens blij. ‘En heel trots. We werken er keihard voor. Het gaat niet alleen om die middag koken voor de jury. Een wedstrijd als deze vergt veel voorbereiding.’ Van Kempen werd maandagochtend heel vroeg wakker. ‘Om 5.15 uur. Ik kreeg een berichtje van collega Mahlee Plekker. Ze is geabonneerd op De Volkskrant en toen ze die op de deurmat hoorde ploffen is ze meteen gaan kijken op welke plek we geëindigd waren.’

Behalve eeuwige roem zit er nog een enorm positieve en zeer zakelijke kant aan de tweede plaats. ‘Alleen vanochtend al kwamen er twintig extra reserveringen. Hoewel het ook Vegetarische Restaurantweek is, kan dit geen toeval zijn’, aldus Plekker.

Klik hier voor het artikel van de Volkskrant en hier voor een verslag van de wedstrijddag. Benieuwd naar de beelden? Bekijk hier het videoverslag.