Corporate website Work at Hutten Pure Hutten De Verspillingsfabriek
Tuin april 2016 foto van Villa Pardoes hash8328221ea4a04a53

Villa Pardoes: dankbaar werk in een warm huis

Veel samenwerkers van Hutten hielpen het afgelopen jaar een handje mee bij Villa Pardoes. Wij mochten elke vrijdagavond bij het welkom heten een heerlijk avondmaal verzorgen voor de kids en hun families. Het sprookjesachtige vakantieverblijf in Kaatsheuvel biedt wekelijks twaalf gezinnen -van wie een kind aan een ernstige, mogelijk levensbedreigende aandoening lijdt- een onvergetelijke week vol avontuur en plezier. Een terugblik op een héél bijzonder en emotioneel jaar. En het goede nieuws: we gaan nog een jaar door!

Veel vrijwilligers van Hutten reden na afloop met een tegenstrijdig gevoel naar huis. Een fijne avond waarbij de kinderen en gezinnen zichtbaar genoten van een smaakvol buffet en dankbaar waren dat ze op hun dag van aankomst culinair in de watten werden gelegd. Ja, dat gaf een voldaan gevoel. Aan de andere kant liet de confrontatie met de zieke kinderen niemand onberoerd. Ondanks de ernstige aandoeningen waar de kinderen aan lijden, is de ellende snel vergeten bij de eerste stappen in de moderne Villa. De kinderen en hun broertjes en zusjes duiken lachend een speeltoestel in, gaan op ontdekkingstocht door het vakantiehuis en maken er uiteindelijk vrienden voor het leven. Ouders, opa’s en oma’s en andere familieleden in de gezamenlijke eetruimte kijken zorgeloos toe en concluderen dat het goed zit. Niet voor niets is de slogan van Villa Pardoes ‘Daar vergeet je álles’. Eenmaal in Kaatsheuvel aangekomen, kom je er snel achter dat daar geen woord van gelogen is.

Van betekenis zijn
Op deze manier is Villa Pardoes van grote betekenis voor deze gezinnen. Een gedachte die perfect aansluit op het gedachtegoed van Hutten, dacht Bob Hutten begin 2016. Hij kwam in contact met Olaf Jungerius van Villa Pardoes. "Bob gaf meteen aan het leuk te vinden om de gasten van Villa Pardoes bij aankomst te ondersteunen met een buffet", zegt Jungerius. En hoe reageerden de gasten? "Zonder uitzondering is iedereen positief. De rit naar Villa Pardoes is inspannend en dan is het prettig dat ze meteen kunnen aanschuiven. Dankzij de inzet en (financiële) steun van honderden vrijwilligers, particulieren en het bedrijfsleven kunnen wij op jaarbasis 600 gezinnen ontvangen. Die support blijft hard nodig als wij wekelijks twaalf gezinnen willen verwelkomen."

Het kan iedereen overkomen
In het afgelopen jaar reden er tientallen vrijwilligers van Hutten in een bus vol karren met eten richting Kaatsheuvel. Zo ook Michelle van Hintum, werkzaam bij Regina Coeli in Vught. Heftig en dankbaar, omschrijft ze de avond. "Weet je, zoiets kan ons allemaal overkomen. Ik moest er het hele weekend aan denken, liet het moeilijk los." Ondanks het confronterende karakter van de avond, genoot ze van de samenwerking met de vrijwilligers van Villa Pardoes. "Zij helpen dag in, dag uit. Ik heb daar veel respect voor." Michelle is van mening dat iedere samenwerker zich een keer moet aanmelden. “Je kunt het mensen niet verplichten. Het kost je een vrije avond, maar je krijgt er zoveel voor terug.”

Bijdragen aan geluk
Onze kok Paul Kemmer verdient een speciale vermelding; elke laatste vrijdag van de maand reed hij naar Kaatsheuvel om te helpen. Na zijn ‘debuut’ plaatste hij een emotioneel bericht op op onze online community MijnHutten met als strekking dat ‘gezondheid en geluk niet vanzelfsprekend zijn’. Het verslag van de avond maakte indruk op veel van onze samenwerkers. Paul: "De gesprekken grijpen me telkens aan. Ernstig zieke kinderen vertellen jou dat ze niet opgeven, ze blijven knokken en hun ouders die zich op indrukwekkende wijze ontfermen over hun hulpbehoevende kind. Ik laat me tijdens de avond niet te veel door emoties overmannen, je moet er voor zorgen dat het buffet op rolletjes loopt. Maar na de eerste keer kreeg ik een flinke brok in mijn keel. Dat moest ik delen met mijn collega’s." Paul vindt het geweldig dat Hutten het welkomstbuffet kosteloos aanbiedt. "Bijdragen aan het geluk van een ander is een groot goed. Op deze manier zijn wij van grote betekenis voor de gezinnen en hun zieke kind. Een ouder vertelde me dat het lang was geleden dat ze zich niet om haar dochter hoefde te bekommeren tijdens het eten. Alleen al daarvoor ga ik elke maand terug."