Corporate website Work at Hutten Pure Hutten De Verspillingsfabriek

Wat is de waarde van de BESTE?

Beste patiënt, bewoner en gast,

Wat is de waarde van de BESTE? Ja, die gedachte speelde de afgelopen tijd dikwijls door mijn hoofd en van het antwoord op die vraag wil ik u graag deelgenoot maken.

Met gezonde spanning reisden we afgelopen week af naar de uitreiking van de Misset Catering Awards. Als Hutten waren we namelijk genomineerd in de categorieën BESTE partycateraar, BESTE innovatieve concept (De Guijt) en BESTE manager eten & drinken in de zorg. Drie kansen om de BESTE te zijn. De uitslagen volgden gedurende de avond en wat gebeurde er? Jawel hoor, drie kansen, maar geen één keer de BESTE. Vinden we dat jammer?

Zijn we teleurgesteld? Nee, we gaan geen sociaal wenselijke antwoorden geven......dus JA, wij allen, en ik dus ook, waren met de collega's van Hutten die bij de uitreiking van de awards aanwezig waren, op dat moment teleurgesteld en we baalden. Als je genomineerd bent om een award te winnen, dan wil je ook winnen, daar is niets mis mee, dat is een gezonde gedachte, een gezond streven. Maar de teleurstelling was van korte duur. Waarom? Omdat de kern van alles is dat ik geloof in de Hutten-visie (BLG), die zo ongelofelijk naadloos aansluit op mijn eigen visie en passie. De BESTE is, naast de LEUKSTE en GELUKKIGSTE (BLG), in onze Hutten-visie één van de drie belangrijke pijlers. En dat dit zo nu en dan door gasten, opdrachtgevers of vak- en branchegenoten langs een meetlat gelegd wordt dat is gezond, dat houdt je scherp, het inspireert en motiveert. Mij in ieder geval voor de volle 100%. Voor de volle 100% ga ik voor datgene waar ik mijn hart in de loop der jaren aan heb verbonden. Dat is richting kunnen en mogen geven aan mijn visie op eten, drinken en gastvrijheid voor de kwetsbare gasten die afhankelijk zijn van organisaties die er maatschappelijk toe doen en het verschil kunnen en willen maken om daadwerkelijk van betekenis te zijn en toe te voegen voor die patiënt, bewoner of gast. Hierbij ben ik ervan overtuigd en geloof ik er onvoorwaardelijk in dat het anders kan en moet in de zorg wat betreft gastvrijheid, eten en drinken. Waarom? Omdat de patiënt, jij, jouw dierbaren die ziek zijn, het verdienen om gezond, eerlijk, veilig, ambachtelijk bereid en lekker eten te krijgen, zeker als je gezondheid daarom vraagt en het echt nodig heeft. En jij, de patiënt, bewoner of gast, verdienen daarbij oprechte aandacht en gastvrijheid van de samenwerker, want deze is de allerbelangrijkste persoon om de BESTE gastvrijheid te geven aan die kwetsbare gast in de zorg.

Even kort terug in de tijd, vanwaar die visie, passie en stellige overtuiging? De ontwikkelingen van eten, drinken en gastvrijheid binnen de zorg hebben de laatste 10 tot 20 jaar niet stilgestaan. Landelijk wordt de laatste jaren in hoog tempo gekozen voor andere eten- & gastvrijheidsconcepten. Het doel van deze veranderingen is meestal het verbeteren van service, flexibiliteit, gastvrijheid en doelmatigheid. Keuzes die de laatste jaren gemaakt zijn op voedingsgebied zijn divers en wisselen elkaar snel af. Een kritische kanttekening is mijns inziens hierbij echter op zijn plaats, omdat keuzes vaak gemaakt worden op emotionele gronden en/of omdat men zich mee laat voeren op de golven van de huidige trends. Met het streven naar efficiency werd dan evenwel regelmatig de noodzaak van het leveren van de BESTE kwaliteit van zowel het BESTE product als de BESTE service over het hoofd gezien. Gelukkig komen professionals, artsen, facilitair managers en bestuurders die werkzaam zijn in de zorg, de laatste jaren steeds meer tot het besef dat echte gastvrijheid in zijn totale context, met eten en drinken als belangrijk onderdeel, daadwerkelijk bijdraagt aan het herstel van de patiënt en het welzijn bevordert van andere kwetsbare gasten die afhankelijk zijn van de zorg die zij nodig hebben en ontvangen van ons als professional. Denk hierbij aan de ouderen in verpleeghuizen, cliënten in de geestelijke gezondheidszorg, patiënten in ziekenhuizen, thuiszorg et cetera.

Oké, terug naar het fenomeen de BESTE en het antwoord daarop wat in mijn ogen de werkelijke waarde daarvan is?

De BESTE willen zijn, doen we niet voor onszelf, doen we niet voor het winnen van een prijs en kan in mijn ogen dan ook nooit een doel op zichzelf zijn. We willen de BESTE zijn, omdat zoals eerder aangegeven, wij erin geloven en ervan overtuigd zijn dat het anders kan en moet in de zorg wat betreft gastvrijheid, eten en drinken. Dit voor die patiënt, die bewoner en de gast die het simpelweg verdienen om de BESTE aandacht te ontvangen van onze samenwerkers en de BESTE producten geserveerd te krijgen voor hun herstel en welzijn. Het één kan niet zonder het ander. Zo kunnen wij als Hutten en alle con-collega's die genomineerd waren om de BESTE te zijn, ook niet zonder elkaar. Het houdt elkaar scherp, je zet hierdoor net die stap extra, je leert en gaat door met vallen en opstaan. Dit omdat wij en al onze welgewaardeerde con-collega's die ook het streven hebben om de BESTE te zijn, het aller BESTE voor hebben voor u als patiënt, bewoner of gast. Wie heeft er nu uiteindelijk dan gewonnen, is de winnaar en is hiermee de BESTE........? Dat bent U, BESTE patiënt, bewoner en gast.

Daar doen wij, ik en al die con-collega's die het BESTE met u voor hebben, het voor. Daar gaan we voor en daar staan we voor!

Met de aller BESTE wensen voor een gezonder, vitaler en beter herstel & leven.