Corporate website Work at Hutten Pure Hutten De Verspillingsfabriek

​Wat zijn jouw interne fotomomenten?

Een evenement is hét moment om te laten zien waar het bedrijf extreem goed in is. De grootste successen staan centraal. Daarnaast streef je ernaar dat medewerkers super trots zijn op de prestaties en het bedrijf. De punten waarin de organisatie uitblinkt zowel binnen de interne organisatie als op de externe markt, noemen wij ‘trotsmetaforen’. Zij staan symbool voor het onderscheidende vermogen van de organisatie.

Interne trotsmetaforen
Bedrijven worden tegenwoordig online vergeleken met concurrenten en collega’s. Medewerkers kunnen melden wat ze van het bedrijf vinden en op de uitkomst heb je geen invloed. Je hebt er dus alle belang bij dat medewerkers het goed naar hun zin hebben en trots zijn op het bedrijf. Als zij in hun netwerk positief zijn over jouw bedrijf, heeft dat een gunstig effect op het talent van de toekomst op de arbeidsmarkt.

Hoe zorg je ervoor dat je medewerkers kort en krachtig kunnen vertellen waar ze trots op zijn?
Er zijn diverse manieren om je interne trotsmetaforen te bepalen. Een interessante methode om dat te bereiken is de volgende. Organiseer op afdelingsniveau sessies met medewerkers rondom het thema ‘Wij willen het beste bedrijf voor onze medewerkers zijn’. Een ‘onafhankelijke’ manager van een andere afdeling leidt de sessie met als resultaat:

  • Is dit een resultaat? Iedereen heeft mee mogen denken over wat het betekent om het beste bedrijf te willen zijn.
  • Een actielijst met deadlines om de randvoorwaarden te verbeteren.
  • Bewustwording van de elementen die heel goed zijn (count your blessings).
  • ‘Moods’ waar mensen trots op zijn.

Na deze sessies ontstaat er een verzameling van ‘moods’. Een ‘mood’ is een collectief gevoel van trots, het bindt en geeft goede energie. De kunst is om deze te vertalen naar trotsmetaforen tijdens jouw personeelsevenement.

De onderscheidende waarheid van het bedrijf
Trotsmetaforen zijn erg belangrijk, ze zeggen veel over een bedrijf. Vaak zijn medewerkers zich niet bewust van deze trotsmetaforen, maar ze zijn enorm motiverend. In de aanloop naar het evenement zullen medewerkers deze punten benoemen als ernaar gevraagd wordt. Dat komt mooi uit, want laat dit nou net zijn waar je gasten naar op zoek zijn!