Corporate website Work at Hutten Pure Hutten De Verspillingsfabriek

Voedselverspilling ontstaat onder andere door gebrek aan inzicht

Hutten zet de laatste jaren flink in op het terugdringen van voedselverspilling in haar bedrijfsrestaurants. Daarvoor spant bijvoorbeeld onze No Waste Coördinator Edith Jansen zich dagelijks in. En sinds dit jaar kunnen al onze locaties zeven varianten soep uit De Verspillingsfabriek in Veghel bestellen. Hiermee maken we samen met onze opdrachtgevers lunchgasten bewust van de enorme voedselverspilling in Nederland.

De meeste bedrijfsrestaurants maken inmiddels gebruik van de mogelijkheid om soepen uit De Verspillingsfabriek aan te bieden. “Het mes snijdt aan twee kanten. De lunchgast geniet voor dezelfde prijs van een heerlijke kop soep uit De Verspillingsfabriek. En wij redden zo kilo's groenten die anders in de prullenbak waren beland. Groenten die prima zijn te gebruiken voor menselijke consumptie", zegt Nan van Lith, salesmanager Business Catering & Horeca van Hutten. De eindgebruiker kiest uit zeven varianten: goulash, tomaat, ui, champignon, paprika, courgette en broccoli. Bij zorgverzekeringsmaatschappij CZ in Tilburg staan de soepen al een tijdje op het menu. “Met de soepen uit De Verspillingsfabriek dienen we ook een maatschappelijk belang: het terugdringen van voedselverspilling. Dat kun je als organisatie alleen maar toejuichen", zegt Vicky de Bree, leveranciersmanager van CZ in Tilburg. Wel vindt ze dat de kwaliteit van de soepen aan de hoge standaard moet blijven voldoen. “De bezoekers van het bedrijfsrestaurant zijn kritisch. De vraag naar soepen in het restaurant is namelijk groot. De soepen uit De Verspillingsfabriek worden zeer gewaardeerd door lunchgasten. Een idealistisch denkbeeld is prima, maar het mag niet ten koste gaan van de kwaliteit van eten."

Minder waste in bedrijfsrestaurants
In haar voortdurende strijd tegen voedselverspilling in bedrijfsrestaurants trekt Hutten verder op met initiatief Wastewatchers. Met behulp van een door Wastewatchers ontwikkelde verspillingstool wordt snel inzichtelijk gemaakt wat de huidige verspilling is op een locatie. Aan de hand van de resultaten, stellen Hutten en Wastewatchers een concreet actieplan op om de food waste terug te dringen. Zo blijkt bijvoorbeeld dat aan het begin van de week heldere soepen meer in trek zijn dan gebonden varianten en dat apartere soepen minder geliefd zijn dan de meer gangbare smaken. “Voedselverspilling ontstaat geregeld door een gebrek aan inzicht. Het zijn niet alleen het aantal gasten en hun voorkeur voor eten en drinken die van invloed zijn, maar ook het weer, het seizoen en zelfs de dag van de week spelen een belangrijke rol. De applicatie van Wastewatchers meet patronen van verspilling op productniveau", stelt Van Lith. Het resultaat van een tijdsinvestering van een paar minuten per dag is een overzichtelijk dashboard waar precies op af te lezen is wat de verspilling is per product in een bedrijfsrestaurant. Van Lith: “Hutten is overtuigd van de meerwaarde van de verspillingstool en we zetten deze grootschalig in op onze bedrijfscateringlocaties." Mede door de intensieve samenwerking met Wastewatchers is de derving in bedrijfsrestaurants in twee jaar tijd van Hutten inmiddels teruggebracht van 4,8% naar 4%.

Wil je weten wat Hutten voor jouw bedrijfsrestaurant kan betekenen? Bezoek hier de website.