Corporate website Work at Hutten Pure Hutten De Verspillingsfabriek
Anthony ginsbrook 294309 unsplash hashc5d055d02bb34956

10 tips & tricks: elke dag vitaler

Vitaal zijn gaat verder dan gezond eten. Het gaat om vol leven en energie zijn, vol levenskracht. Elke dag heb je de keuze om iets kleins te doen dat bijdraagt aan jouw vitaliteit. Bekijk deze tips maar eens. Want het leven is veel leuker als je lekkerder in je vel zit, toch?

1. Optimale zuurstofvoorziening
Veel mensen hebben een oppervlakkige ademhaling en ademen onvoldoende frisse lucht binnen. Ga regelmatig naar buiten, ventileer je huis en werkplek en let erop dat je ook geregeld goed diep ademhaalt.

2. Toch met de auto?
Parkeer een stukje verderop. Is de auto onvermijdelijk? Je hoeft niet altijd precies voor de deur te staan. Met een paraplu bij de hand voor slecht weer, is het juist prettig om een stukje te wandelen voordat je op je bestemming bent.

3. Begin de dag met een koude douche!
Misschien even pittig, maar koud afdouchen is goed voor je bloedcirculatie. Je zult de hele dag meer energie hebben!

3_vitaliteit_cold_shower.jpg?hash=932e200cd46f0341

4. Digitaal detoxen
Digitale media zijn niet meer weg te denken uit onze (bedrijfs)cultuur. E-mails, internet en smartphones zijn onze belangrijkste werkmiddelen maar zorgen soms ook voor digitale stress. Check jij je e-mails voortdurend tijdens een vergadering? Of heeft jouw collega vooral oog voor zijn telefoon in plaats van de meeting? Zorg voor een digitale detox. Zet de meldingen (push-berichten) als eerst uit, zodat niet ieder geluidje steeds je aandacht trekt. Of beter: maak korte metten met de smartphone tijdens vergaderingen, verzamel ze in een mand aan het begin van de meeting. Zet je telefoon uit op een bepaald tijdstip van de avond en zet hem pas ’s ochtends, na het ontbijt, weer aan. Ontdek maar eens hoeveel meer ontspannen je bent. Zeker een tip om tijdens je vakantie te proberen. Zet die telefoon uit! 

5. Luisteren naar je lichaam is belangrijk
We leven op koffie en suiker, hollen soms maar door en gunnen ons lichaam te weinig herstelmomenten. Soms voel je pas hoe moe je bent als je even rustig gaat zitten en de koffie en suiker laat staan. Neem dus voldoende rust zodat je lichaam kan herstellen.

6. Is jouw huis gezond?
Ook je huis moet in goede conditie zijn om een gezonde leefomgeving voor jou en je familie te zijn. In elk huis is vocht aanwezig. Daarom moet je  goed ventileren om de lucht droog te houden. Een gemiddeld huishouden produceert 10 à 15 liter water per dag door transpireren en uitademen, maar ook dankzij koken, wassen, douchen en baden. Zorg er daarom voor dat de lucht in huis 24 uur per dag ververst wordt door ventilatieroosters open te zetten, de lucht droog te houden door bijvoorbeeld een trekker over de vloer te halen na het dweilen of douchen, de was buiten te drogen of de afzuiger een kwartiertje langer aan te laten staan na het koken. 

7. Word frisser wakker
Laat je gordijnen een stukje open om het daglicht binnen te laten. Gebruik in de winter een lamp om wakker te worden. Zet de lamp op je nachtkastje en schakel hem in zodra je wekker gaat (een timer of een automatische wekkerlamp kan ook natuurlijk). Je onderbewuste denkt dat de zon schijnt en maakt je dus klaar voor de dag.

8_vitaliteit_hond_is_gezond_unsplash.jpg?hash=1dc619260359ac48

8. Een hond is gezond
Mensen met honden gaan op regelmatiger tijdstippen naar bed. Bovendien krijgen ze dagelijks voldoende lichaamsbeweging omdat het beestje moet worden uitgelaten!

9. Houd je aandacht erbij
Zorg voor tijd met ongestoorde aandacht. Als je aandacht wordt getrokken door iets of iemand, duurt het 7 tot 10 minuten voordat je weer met je aandacht terug bent bij waar je mee bezig was. Dit kan veel energie kosten als dat vaak gebeurt op een (werk)dag.

10. Afronden geeft rust
Hoe meer klussen en activiteiten je onder handen hebt die niet af zijn, hoe meer onrust en stress je voor jezelf creëert. Omdat je in gedachten dan met al die klussen en activiteiten bezig blijft. Je gaat vaak nadenken over de volgende stap of het stukje dat je hebt laten liggen of iets dat je eigenlijk toch anders wilt. Kortom, veel ruis in je hoofd en stress over het feit dat iets nog niet af is. Zo is een doe-het-zelf-klus bijvoorbeeld pas klaar is als je het gereedschap en de ruimte weer hebt opgeruimd.