Corporate website Work at Hutten Pure Hutten De Verspillingsfabriek

De zomer in je bol: wijn met ijs!

Laatst kreeg ik een berichtje van een samenwerker met de 'verontschuldiging' dat zij vroeger altijd zoete witte wijn met ijs dronk. Zij was daar niet de enige in, kan ik je vertellen. Hele volksstammen drinken zoete witte wijn met ijs. In het collectief geheugen zit nog steeds bijvoorbeeld de Liebfraumilch. Brengt mij bij de vraag: is het eigenlijk zo verkeerd om ijs in je wijn te drinken?

Ik kan hier best wel kort in zijn en zeggen: je drinkt wat je op dat moment lekker vindt. Nu kom je de term 'moelleux' niet zo heel vaak meer tegen en die kun je het beste typeren als wollig of hevig fruitig. Dus niet een wijn die zo mierzoet is als een dessertwijn, maar hij wordt nog steeds gemaakt. Er is dus nog een markt voor en om eerlijk te zijn, vind ik dat niet zo heel erg.

Vertaalslag
Denk jezelf eens in op een mooie zomerdag op een -in mijn geval- Amsterdams terras met een koel glas wijn met een blokje ijs. De zoete witte wijn is er uitermate voor geschikt! Wanneer ik naar mijzelf kijk probeer ik altijd een vertaalslag te maken naar het moment en wat daar volgens mijn referentiekader bij past en niet zozeer wat de etiquette of andere beperkende 'regeltjes' voorschrijven.

Vermouth
Denk ook eens aan een glas ruby port met veel ijs en een schijfje limoen en je waant jezelf meteen in Lissabon. Vergeet daarnaast de vermouth niet. We zijn die allemaal een beetje vergeten, het is ten slotte iets dat vroeger heel veel werd gedronken! Het is nog steeds wijn (al dan niet versterkt) uit verschillende streken. In Frankrijk heb je het dan over een dubonnet of een pineau de charente, in Italië een martini of een cinzano. Vermouth is tegenwoordig weer helemaal hip!

Ripanco
Ook hebben wij op de kaart een moderne wijn van Jose Maria Fonseca, ripanco genaamd. Deze wijn vertoont veel gelijkenissen met een port, het is een Vin Naturel, zoals de Fransen zeggen. Hier is helemaal niets aan toegevoegd, de gisting wordt niet gestopt door het toevoegen van sulfiet, maar stopt uit zichzelf door het alcoholpercentage en daarom zit de ripanco nogal hoog in de alcohol. Maar ook hier is een blokje ijs niet misplaatst. Leuk detail is misschien wel dat de wijnmaker voor deze wijn Romeinse amfora's gebruikt om de wijn in op te voeden.

Ook kennen we natuurlijk de lichtere rode wijnen die wij zomers graag licht gekoeld bij de maaltijd drinken zoals een beaujolais. Ook een fijne spätburgunder uit Duitsland is niet verkeerd en dat kan je dus ook weer kleine geluksmomenten bezorgen! Dus kijk niet zozeer naar de wijn op zichzelf, maar kijk ook naar in welke gelegenheid of in welke bui je bent. Of in het geval van het blokje ijs waar je bent en wat het weer doet! Kijk, ruik en proef, geniet van het moment en wie weet welk geluksmoment je weer mag optekenen.