Corporate website Work at Hutten Pure Hutten De Verspillingsfabriek

Nieuw samenwerkingsverband zet in op eind aan Verspild Talent

Hoe kan het toch dat we ons in Nederland zo inspannen voor het aan het werk krijgen van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt en we het toch niet voor elkaar krijgen? Deze vraag puzzelt velen en zo ook de oprichters van Verspild Talent. Deze community van ondernemers, kennisinstellingen en werk- en ontwikkelbedrijven wil met een vernieuwende aanpak talentverspilling tegengaan: vertrekkend vanuit de ondernemers en daarmee vanuit de vraag, in plaats van het aanbod.

Initiatiefnemers en deelnemers van Verspild Talent zijn WeenerXL, WSD, IBN, Hutten, Start Foundation, Universiteit van Tilburg, Rabobank Veghel-Uden, Stichting AANtWERK, Beagle Brabant en p2. Ieder vanuit zijn expertise zag hoe het stagneert in Nederland bij de arbeidsparticipatie van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Stuk voor stuk zijn de organisaties ervan overtuigd dat iedereen talent heeft en van betekenis wil zijn. Zij hebben de handen ineen geslagen en willen met Verspild Talent zowel bestaande als nieuwe business ontwikkelen om verspilling van talent tegen te gaan.

De ondernemer als vertrekpunt
De aanpak van Verspild Talent verschilt aanzienlijk van de traditionele aanbodgerichte werkwijze. “Wij beginnen aan de kant van de ondernemer,” legt Ellen Boschker, kwartiermaker van het initiatief uit. “We hebben gekozen voor een ontwikkelaanpak, waarbij we al doende werken aan het realiseren van onze ambitie. In 2017 willen we een eerste stap zetten en met tien bedrijven een aanpak ontwikkelen. Dat kan dus zowel bij bestaande bedrijven zijn, bijvoorbeeld een bouwonderneming die op zoek is naar nieuw personeel, als een nieuwe organisatie. De Verspillingsfabriek in Veghel is een mooi voorbeeld van een nieuw bedrijf dat mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt een werkplek biedt. We starten in Noordoost-Brabant met als doel dat de aanpak in een later stadium in de rest van Brabant en Nederland bruikbaar is.”

Naast de economische waarde, is de maatschappelijke waarde die ontstaat nadrukkelijk onderdeel van de missie. Ellen: “We willen de business modellen, waarin Verspild Talent ingezet wordt, kunnen onderbouwen. Hiervoor gaat de TU onder leiding van Ton Wilthagen onderzoek doen. Ondertussen gaan wij van start. Met bedrijven gaan we het gesprek aan over het creëren van (nieuwe) business en realiseren we daadwerkelijk arbeidsinzet.”

Aan de slag!
Kijk jij naar de talenten van mensen? Wil je daarmee in 2017 met jouw bedrijf het verschil maken? En ben je werkzaam in de regio Noordoost-Brabant? Sluit je dan aan bij Verspild Talent. Neem om je aan te melden of voor meer informatie contact op met Monique de Leeuw (m.deleeuw@p2.nl) of Ellen Boschker (e.boschker@p2.nl).