Corporate website Work at Hutten Pure Hutten De Verspillingsfabriek

Waarom letten op toegevoegde suiker slim is

Als je gezond wilt eten en drinken, dan is het vermijden van toegevoegde suikers een slim idee. Niet makkelijk overigens. Want als je een glas vers geperst sinaasappelsap drinkt, dan krijg je vier klontjes suiker binnen. En met twee glazen zit je al aan het advies van de World Health Organisation wat betreft je dagelijkse inname van toegevoegde suiker. Dat was vast niet je bedoeling. Hutten zet de komende jaren in op het terugdringen van suiker. Maar waarom is toegevoegde suiker eigenlijk slecht voor je?

Allereerst even over het advies van de World Health Organisation (WHO). Zij adviseren dat vrouwen niet meer dan 6 klontjes (25 gram) en mannen niet meer dan 8 klontjes (36 gram) tafelsuiker, toegevoegde suiker of suiker in de vorm van vruchtensappen per dag mogen. Op dit moment is de gemiddelde inname van toegevoegde suiker 71 gram per dag. Dit betekent dat de gemiddelde Nederlander zijn suikerinname met ongeveer tweederde moet verminderen. En dat is 'a hell of a job'. Het begint in ieder geval met het lezen van de etiketten van producten in de supermarkt, want werkelijk in de gekste dingen zit suiker tegenwoordig. Zoals in bouillon en soep.

Het probleem van toegevoegde suiker

Toegevoegde suiker is geraffineerd: het is 'schoongemaakt' in de fabriek. Suiker wordt geraffineerd zodat het wit van kleur wordt, het een neutrale smaak krijgt en het langer houdbaar is. Door het raffineren van de suiker worden echter alle 'goede' stoffen uit de suiker gehaald die je lichaam nodig heeft om de suiker goed te verteren, zoals vezels, mineralen, enzymen en vitaminen. Om de suiker toch te kunnen verteren, haalt je lichaam deze stoffen uit zijn eigen reserves. Dit kan allerlei andere processen in je lijf door de war brengen, zoals de hormoonhuishouding, uitputting van de alvleesklier en verkleving van de aderen. Maar let op: ook andere suikers zijn geraffineerd. Zo bevatten kokosbloesemsuiker en palmsuiker bijvoorbeeld wel iets meer vitaminen en mineralen dan kristalsuiker, maar zorgen ze evengoed voor dezelfde problemen. En honing dan, dat is toch een natuurlijke suiker? Mis, alleen rauwe honing is ongeraffineerd. En daarmee is het vervangen van kristalsuiker door bijvoorbeeld honing of palmsuiker geen echte oplossing. Alleen door minder suiker toe te voegen kun je dit probleem aanpakken.

Over trek en energiedips

En dan is er nog iets met suiker. Suikers zijn koolhydraten. Ze worden in het lichaam omgezet in glucose. Toegevoegde suikers, (vers) geperste vruchtensappen, frisdranken en andere snel opneembare koolhydraten zoals witte rijst, wit brood en witte pasta zorgen voor een sterkere stijging van de glucose- en insulinespiegel. Je lichaam wil het te veel aan glucose zo snel mogelijk wegwerken en maakt daarvoor ook veel insuline aan. Dat is namelijk het transportmiddel van glucose. Te veel glucose in je bloed en daardoor een te veel aan insuline zorgen ervoor dat je lichaam makkelijk reservevet kan opslaan. Bovendien laat insuline de glucosespiegel niet alleen snel stijgen, maar ook weer snel dalen. En door die snelle daling, krijg je relatief snel weer een hongergevoel en kun je last hebben van een energiedip. Kortom: snelle suikers zorgen voor meer vetopslag en eerder weer trek. Het is precies dit effect van toegevoegde suikers waar fabrikanten handig op inspringen door overal suiker in te verstoppen. En zo zijn we langzaam aan en ongemerkt gewend geraakt aan de zoete smaak van bewerkte producten uit de supermarkt.

Check je etiket

Geen zin in soep met suiker? Check dan goed de etiketten in de supermarkt. De opsomming van ingrediënten begint met het meest gebruikte ingrediënt. Let er daarbij op dat je zelden het woord 'suiker' zult aantreffen. Fabrikanten gebruiken tientallen 'schuilnamen', zoals dextrose, glucose-fructosestroop of fructose. Wanneer je ziet dat suiker één van de top 3 ingrediënten is, dan weet je dat het in grote hoeveelheden aanwezig is.

Suikertest en kijktip

Het advies van de WHO is 6 klontjes voor vrouwen, 8 voor mannen. Hoeveel klontjes suiker krijg jij per dag binnen? Een leuke test om daar achter te komen vind je via: www.standaard.be/suikertest En wil je weten hoe fabrikanten te werk gaan bij het verstoppen van suiker en wat dat voor gevolgen heeft voor je lijf? Kijk dan eens naar de films FedUp en That Sugar Film.

Tip: maak je eigen lipscrub met… suiker

Dat pak suiker in je kast opmaken? Maak er je eigen lipscrub mee! Op internet vind je veel 'receptjes'. Hier is er alvast een: mix een theelepel honing, een theelepel olijfolie, twee theelepels kristalsuiker en een paar druppels citroensap door elkaar. Even roeren et voilà, je hebt je eigen lipscrub gemaakt! Bewaar de scrub in de koelkast.

Lees hier hoe Hutten aan de slag gaat met het verminderen van suiker in haar producten.